Hartcoherentie

Ontspannen in het leven staan heeft veel voordelen. Het maakt je positiever, vrolijker, effectiever, productiever en gezonder. Ook je relaties worden er beter van. Toch hebben steeds meer mensen last van stress en ontwikkelen stressgerelateerde klachten, zoals chronische vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, rusteloosheid of het gevoel overbelast te zijn.

Een effectieve manier om stress te reduceren en te beheersen is om gebruik te maken van hartcoherentie.

Definitie hartcoherentie

Hartcoherentie kun je definiëren als ‘flow’ ervaren: je zit lekker in je vel, je bent helemaal in het moment, je hebt plezier in wat je doet, je weet wat je wilt en wat je moet doen. Sommige situaties brengen ons als vanzelf in een flow. Een heerlijke wandeling in de nazomerzon bijvoorbeeld. Of met vrienden een glaasje drinken op een terras aan het eind van de werkweek. Maar om dit heerlijke gevoel vast te houden is voor is voor veel mensen een stuk lastiger.

Het onderzoeksinstituut Heartmath heeft een wetenschappelijk onderbouwd stressreductie-programma ontwikkeld dat de hartcoherentie bevordert. Met behulp van eenvoudige oefeningen leer je beter om te gaan met emoties en situaties die stressvol voor je zijn en om stresserende mechanismen om te vormen tot adequatere patronen. Het aanleren van de oefeningen wordt ondersteund en bevorderd door een softwareprogramma.

Referenties

“Het resultaat van de training tot nu toe is verbluffend. Ik ervaar minder stress, meer rust, ik ben gegroeid in mijn werk en onderhandelingen, ik ben creatiever en heb meer energie. Momenten die voorheen tot stress of strijd hebben geleid herken ik op tijd en de training heeft mij het handvat gegeven rustig en bij mijzelf te blijven. Ik ervaar dagelijks Flow waar voorheen chaos bestond.”

Resultaat van hartcoherentie

Het stressreductie-programma m.b.v. hartcoherentie heeft effecten op een breed gebied van je leven, omdat het gericht is op de kern van je systeem: je hart. Soms geeft het onverwachts resultaat op gebieden waar je helemaal niet naar zocht. Maar altijd helpt het je meer de regie te krijgen over je stressniveau en spanningsklachten te verminderen. Effecten van hartcoherentie zijn daarnaast:

  • meer ontspanning in je werk en daarbuiten
  • je staat zelf weer aan het roer, in je werk en daarbuiten
  • het vergroot het vermogen meer te genieten van wat het leven te bieden heeft
  • het vergroot de kwaliteit en productiviteit van je werk
  • een grotere creativiteit
  • het maken van keuzes wordt gemakkelijker en de keuzes zelf passen beter bij wie je bent
  • beter zicht op stressfactoren en vroegsymptomen
  • het vergroot je daadkracht en de effectiviteit in je werk
  • een gezonder en energieker leven

Bekijk hier het filmpje over hartcoherentie en podiumangst: